Veelgestelde vragen

Waar moet ik aan denken voor het eerste bezoek bij een podotherapeut?
Heb ik altijd een verwijskaart van de huisarts nodig?
Bent u ook pedicure?
Werken zooltjes altijd?
Wat is het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut?

Waar moet ik aan denken voor het eerste bezoek bij een podotherapeut?

Tijdens uw eerste bezoek aan de podotherapeut wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van uw klachten. Meer informatie over dit onderzoek vindt u hier.
Verder is het prettig wanneer u de volgende dingen meeneemt;

  • verwijskaart van de huisarts (alleen nodig bij reuma, diabetes of ander chronische ziektes)
  • uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
  • schoenen die u veel draagt of graag aan heeft. Denk ook aan sport- of werkschoenen!
  • eventueel eerder gemaakte hulpmiddelen.

Heb ik altijd een verwijskaart van de huisarts nodig?

Nee, sinds 2012 is de podotherapeut direct toegankelijk en is een verwijskaart alleen nodig als u reuma, diabetes of een andere chronische ziekte heeft.
Wanneer u zonder verwijskaart onze praktijk bezoekt, zullen wij u een aantal extra vragen stellen om zeker te weten of we u mogen behandelen. In enkele gevallen kan het dan voorkomen dat we alsnog even overleggen met de huisarts, voordat een behandeling gestart kan worden.
Bent u wel doorverwezen door uw huisarts, dan is het wel prettig als u het briefje van de huisarts voor ons meeneemt zodat de vraagstelling duidelijk is.

Bent u ook pedicure?

Nee, een podotherapeut is geen pedicure.
Een podotherapeut neemt alleen (tijdelijk) bepaalde pedicurebehandelingen over als de pedicure de behandeling niet meer kan, durft of mag uitvoeren. Denk maar aan fors ingegroeide, ontstoken nagels of ernstige diabetes voeten.
Hierbij staat probleemoplossend werken voorop. Daarna kan de pedicure de behandeling vaak weer overnemen.

Podotherapie InKa besteedt veel tijd aan het contact met pedicures in de buurt en kan u naar een deskundige pedicure bij u in de buurt verwijzen.

Werken zooltjes altijd?

Nee, wij kunnen u helaas geen garantie geven dat uw klachten door de zolen volledig verdwijnen.
Er wordt wel gestreefd om de klachten zoveel mogelijk te laten verdwijnen.
Daarom is het erg belangrijk dat u op de controle afspraak komt.
Na ongeveer 6 weken wordt er gekeken hoe het is gegaan en kunnen eventuele aanpassingen gemaakt worden om het resultaat te vergroten.
Deze controle afspraak is normaal gesproken bij de totaalprijs voor de zolen inbegrepen dus zijn er geen extra kosten aan verbonden.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Een podotherapeut is een door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. Een podotherapeut is in het bezit van een hbo-bachelor degree, verkregen na het volgen van een 4 jarige hbo-opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd en valt onder het ministerie van Economische zaken. Dit betekent dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren wel een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Het kan echter ook voorkomen dat iemand die bijv. in een schoenwinkel werkt, zonder veel kennis zich podoloog noemt.